De geschiedenis van Hotel Wesseling gaat terug tot 1662 en is hiermee niet meer weg te denken uit de rijke historie van Drenthe
Hotel Wesseling is vanaf de oprichting in 1662 een familiebedrijf, en inmiddels al meer dan 350 jaar een niet meer weg te denken horeca-ervaring aan de schilderachtige Brink in Dwingeloo.
In 2008 en 2009 heeft Erwin de Leeuw onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Brink 26. Dit heeft een prachtig historisch document opgeleverd, compleet met de nodige registers, geboorte- en huwelijksaktes, testamenten en aanslagen. Een deel van deze unieke documentatie vindt u ingelijst aan de ‘historische wand’ in ons hotel.
Naast deze documentatie is er ook een tijdlijn samengesteld, waarin te zien is hoe Hotel Wesseling in de loop der jaren is gevormd en gegroeid. Hieronder wordt deze tijdlijn kort weergegeven.
1662
De geschiedenis van Brink 26 gaat terug tot 1662. In dat jaar verstrekt de toenmalige eigenaar, Jacob Koning, op verzoek van de plaatselijke Diaconie 7 ‘vaene’ bier aan de dochter van een zekere Albert Juelen. Enkele jaren na deze bierleverantie geven de diaken Jacob Koning opdracht om bier aan enkele arme inwoners van Dwingeloo te verstrekken.
1668
De liefdadigheidsinstelling Sint-Antoniusgilde vergadert ten huize van Jacob Koning. Deze gebeurtenis vormt de eerste aanwijzing voor het bestaan van een café annex herberg, waarbij Koning een openbare ruimte exploiteert, zodat er bijeenkomsten kunnen worden belegd.
Ook nu nog vergadert het Sint-Antoniusgilde jaarlijks één hele dag per jaar in Hotel Wesseling. Op die dag wordt pacht geïnd in de vorm van geld en natura en er worden bijzondere gerechten gegeten en dranken gedronken. De pacht wordt verdeeld onder minder draagkrachtige inwoners van het dorp Dwingeloo.
1750
Nadat het pand tussen 1654 en 1742 ten prooi valt van een brand, ondergaat het in 1750 een verandering. Het bewaard gebleven muuranker van de verbouwing hangt nog steeds in het café van Hotel Wesseling.
1822
De derde echtgenote van Jan Hendriks Koning wordt na diens overlijden deels eigenaar van de herberg en koopt alles terug van de andere erfgenamen. In 1822 hertrouwt Annichje met Jan Hendriks Barelds. Deze gebeurtenis vormt het begin van een nieuwe fase in de geschiedenis van de uitspanning in Dwingeloo: de naam Koning wordt ingeruild voor die van Barelds.
1915
Jacob Barelds, zoon van Jan Hendrik, overlijdt in 1914. Vanwege zijn kinderloze huwelijk besluit hij om zijn neef Jan Wesseling de herberg na te laten. Jan laat de herberg in het jaar daarna afbreken en bouwt een nieuw pand dat 1 mei 1915 zal worden geopend. Deze stichtingsdatum staat vermeld in het dossier van de Kamer van Koophandel.
1930
De ongehuwde Jan Wesseling overlijdt, waarna de zoon van zijn broer, Hendrik Wesseling, het stokje overneemt.
1957
Hendrik Wesseling neemt na de opleiding aan de Hogere Hotelschool in Den Haag samen met Ebolina Oosterhuis de zaak over van zijn vader. Samen bouwen zij de herberg gestaag uit tot een modern hotel-restaurant.
1995
Erik en Annemarie, zoon en dochter van Hendrik en Ebolina, nemen Hotel Wesseling over met hun respectievelijke partners. Inmiddels is ook het tegenover gelegen Hotel de Brink toegevoegd. Beide bedrijven zijn de laatste decennia meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid om aan de wensen van hedendaagse gasten te voldoen.
2012
Annemarie Wesseling en haar partner Mark Bergmans zetten samen de bedrijven voort. Naast een hotel met restaurant is Hotel Wesseling inmiddels uitgerust met een vergaderaccommodatie, mooie terrassen, een kookstudio voor gezelschappen en een eigen soepmerk: DrentsGoed Streekproducten. Tevens wordt gestart met cateringactiviteiten onder de naam Buitenshuys.
2020
Mark en Annemarie vieren hun 25-jarig jubileum. Tevens is de grote zaal van de Brink volledig gerenoveerd en daardoor weer helemaal bij de tijd.
In het achterste deel van dat pand vestigt zich Notariaat Varekamp. Ook wordt een woonhuis gerealiseerd op de locatie van het reeds in 1999 aangekochte gymnastieklokaal (gebouwd in de jaren 50) aan Kerkpad 1.