Ons Eigen Bier
Geniet zowel thuis als in onze restaurants van ons eigen "volmaakt blond" bier.
Geniet zowel thuis als in onze restaurants van ons eigen "volmaakt blond" bier.
Hotel & Restaurant Wesseling in Dwingeloo, het op één na oudste familiebedrijf van Nederland viert dit jaar haar 360-jarig bestaan.
Ontstaan als Brouwerij Koning in 1662, brengt de 13e generatie Wesseling haar eigen volle blonde bier met gisting op de fles uit genaamd WESSELING’S 1662 ‘Volmaakt Blond’.
1662 volmaakt blond (7%) is een smaakvol bier voor levensgenieters.
Zijn fruitige aroma, aangename bittertje en ronde afdronk brengen de historie tot leven en zetten de tijd even stil.
Niet alleen verkrijgbaar aan tap van het Hotel, maar ook op fles voor thuis à € 2,50 per flesje. In een 4-pack of in een uniek kratje met 16 flesjes, met eigen glaswerk en bierviltjes.
1662 Volmaakt Blond krijgt terecht het predikaat Volmaakt.
Het ongefilterde bier dat op traditioneel Belgische leest geschoeid is wordt tijdens het brouwproces ook van een hedendaagse, eigen toets voorzien. Een rijke moutstorting zoals het Belgisch Blond betaamt wordt gevolgd door een overtuigende hopdosering, enerzijds Amerikaanse bitterhop met frisse citrustonen, anderzijds Europese aromahop met een groen, floraal karakter.
De samensmelting van beide hopsoorten geeft het volle bier – met hergisting op de fles - een zalige frisfruitige neus dat het vriendelijk maakt en gevaarlijk doordrinkbaar. Het perfecte evenwichtig tussen de klassieke volmondigheid en moderne frisheid maken de bierbeleving een lust voor oog, neus en tong.
Jacob Koning van herberg annex brouwerij Koning aan de Brink te Dwingeloo verstrekt 7 ‘vaene’ bier (ruim 30 liter) aan Albertje Juelen tijdens haar kraambed op verzoek van de plaatselijk Diaconie. En in de jaren daarna wordt bier geleverd aan arme inwoners van Dwingeloo in opdracht van diakenen.
Ook wordt de familie Koning vermeld in het Haardstedenregister, de voorloper van de huidige belastingdienst.
Hierdoor betaalde hij 3 guldens; 2 voor de paarden en eentje voor de nering.
Hotel Wesseling was dus eerst een brouwerij, daarna een herberg die werd uitgebreid met een rust- en vertrekpunt voor de paardenkoetsen richting het hoge Noorden.
Vanaf dat er stromend water was werd Wesseling een echt hotel, thans 4-sterren met 33 kamers terras, vergaderaccommodatie en in 1990 uitgebreid met het tegenover gelegen Grand Café de Brink met 10 hotelkamers en een grote zaal voor feesten en partijen.
Inmiddels is de 13e generatie aan het roer, waardoor het het op één na oudste familiebedrijf van Nederland is.
De naam van het etablissement is niet altijd gelijk gebleven: ‘Brouwerij Koning’, werd na de overname door neef Jan Barelds in 1822 omgevormd tot ‘Café Logement Barelds’. En in 1914 kreeg de toenmalige eigenaar Jan Wesseling een dermate grote erfenis dat hij pand liet afbreken, herbouwde en het zijn eigen naam gaf.
Wanneer de brouwerij verdwenen is is niet bekend, maar als 360-jarig eerbetoon aan deze schitterende geschiedenis heeft het hotel wederom een geheel eigen bier
booking.com | 8,4 / 10 |
expedia | 4,2 / 5 |
tripadvisor | 4,0 / 5 |
zoover | 8,5 / 10 |
"Uitstekende locatie voor mensen die willen genieten van mooi Drenthe."
Bekijk onze kamers